Wat is een gezond voedingspatroon?

Eerder schreven we al waarom diëten niet werkt. De vraag blijft natuurlijk wat dan wél werkt. Wat is gezonde voeding? Laten we vooropstellen dat voeding op zichzelf niet bestempeld kan worden als gezond of ongezond omdat het altijd in de context van het dieet of voedingspatroon moet worden bekeken.

Een voorbeeld: zoete aardappel bevat veel vitamine A, dus je zou kunnen zeggen dat dit een gezond product is. Maar als je vervolgens te veel zoete aardappel consumeert en in combinatie bijvoorbeeld ook veel andere producten consumeert die vitamine A bevatten dan kun je een vitamine A vergiftiging oplopen. Om te bepalen of iets gezond is dient het product daarom altijd in de context van het voedingspatroon geplaatst te worden. Wij plaatsen een aantal nutriënten (voedingsstoffen) voor je in perspectief.

Water

Water wordt vaak het belangrijkste nutriënt genoemd. Het is het enige nutriënt waar we niet zonder kunnen, zelfs al is het maar voor een aantal dagen. Dehydratie van meer dan 7% lichaamsgewicht zorgt al voor een acuut sterfterisico. Het is dan ook niet verrassend dat mindere mate van dehydratie je gezondheid en prestaties al kan beïnvloeden. Anderzijds kan overhydratatie ook schadelijk zijn. Maar wat is dan de optimale inname? Dit is per persoon, lichaamsgewicht en mate van inspanning verschillend maar gelukkig heeft je lichaam hier zelf een systeem voor verzonnen namelijk dorst. Zo reguleert je lichaam zelf dat je voldoende water binnenkrijgt. Onthoud wel dat het verstandig is om bij extreme inspanning zoals een workout of warmte meer te drinken.

Vlees, vis en gevogelte

Bewerkt vlees is vlees dat chemische bewerking heeft ondergaan om het langer houdbaar te maken of de smaak te veranderen. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan roken, drogen, zouten of inblikken van vlees of het toevoegen van conserveringsmiddelen. Dit type vlees verhoogt het risico op kanker. Het advies is daarom met name onbewerkt vlees te eten zoals biefstuk. Wat betreft vis wordt vaker gesproken over het kwikgehalte in bepaalde vissen. Teveel kwik is schadelijk voor de gezondheid, maar er zijn slechts een aantal type vis (haai, zwaardvis, koning makreel) waarbij het gehalte dusdanig hoog is dat je je zorgen moet maken over je gezondheid. Op wekelijkse basis vis eten is juist alleen maar voordeling voor je gezondheid. Gevogelte zoals kalkoen en kip zijn voedingsrijke producten en bevatten veel eiwit. Over het gezondheidseffect van gevogelte bestaat weinig controversie en het is zeker aan te raden om dit op regelmatige basis toe te voegen aan je voedingspatroon.

Eieren

Over eieren wordt wel eens gezegd dat het slecht zou zijn voor je hart of cardiovasculaire systeem. Hier is echter helemaal geen wetenschappelijk bewijs voor. Eieren zijn juist goed voor je gezondheid, want ze bevatten belangrijke bouwstoffen die je lichaam nodig heeft zoals micro nutriënten, vitamine B en anti-oxidanten. Hier is daarentegen wel veel wetenschappelijk bewijs voor. Eieren kunnen dan ook gezien worden als essentieel onderdeel van ieder voedingspatroon. Inspiratie nodig? Bekijk hier 5 manieren om eieren te eten.

Zuivel

Over zuivel wordt veelal in negatieve zin gesproken. Dit komt omdat veel mensen last krijgen van hun darmen als ze melk consumeren. Lactase is het enzyme dat gebruikt wordt om melksuiker, lactose, te verteren. Mensen die niet voldoende lactase produceren, lijden doorgaans aan diarree en andere verteringsproblemen, wanneer ze zuivel consumeren die lactose bevat. Slechts een derde van de volwassenen is in staat om voldoende lactase te produceren om lactose te verteren. Als je niet intolerant bent voor lactose of een van de eiwitten in zuivel, is er geen reden om zuivel uit onbewerkte bronnen te vermijden. Het is dan juist zeer voedzaam en gezond door de eiwitten en vitamines dat het bevat.

Groente & fruit

Over groente en fruit bestaat weinig controversie. Deze nutriënten vormen de basis van ieder voedingspatroon en zijn ontzettend voedzaam. Denk wel na over het type groente en fruit dat je consumeert. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om verse groente en fruit te eten en ook voldoende te variëren. Ieder type groente bevat bijvoorbeeld verschillende voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, afwisseling is dus belangrijk. Daarnaast is het af te raden groente en fruit uit blik of pot te consumeren omdat dit toegevoegde suikers en e-nummers bevat. Vind je het moeilijk om voldoende groente te consumeren? Lees deze tips eens.

Een eenduidig antwoord op de vraag wat een gezond voedingspatroon is, bestaat dus eigenlijk niet. Dit is volledig afhankelijk van jou als persoon, je omvang, de mate waarin je beweegt en hoe je reageert op bepaalde nutriënten. Wel kan de kennis over bepaalde nutriënten bijdragen aan het creëren van een voedingspatroon dat bij jou past en gezond is. Mocht je meer willen weten over bovenstaande of andere nutriënten en de toevoeging aan jouw voedingspatroon, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.

Bron: Bayesian Bodybuilding – Gezondheid en diëten: een conceptueel kader.