griep

Welke supplemententen kunnen helpen als je griep hebt?

Van tijd tot tijd raast er een griepgolf door het land en nu is het weer eens zover. Als je zelf nog niet bent getroffen zul je vast een aantal mensen in je omgeving kennen die ontzettend verkouden zijn of zelfs griep hebben. Uiteraard zijn gezonde voeding en voldoende training essentieel om fit te blijven, maar wat als je al geveld bent door de griep. Wat kun je dan doen om je snel weer beter te voelen? Wij hebben de antwoorden! 

Je immuunsysteem is essentieel bij de preventie en bestrijding van griep en verkoudheid. Dit is het verdedigingssysteem van het lichaam om indringers als ziekteverwekkers buiten te houden. Een gebalanceerd voedingspatroon met voldoende groenten en fruit zorgt voor een sterk immuunsysteem. Onderzoek laat zien dat ook bepaalde voedingssupplementen kunnen bijdragen aan een sterk immuunsysteem en het bestrijden van ziekteverwekkers.

Echinacea

Echinacea is een plantsoort die geneeskrachtige stoffen bevat. Het versterkt de weerstand en kan klachten als verkoudheid, verstopte holtes en een pijnlijke keel bestrijden. De stoffen die in de plant voorkomen versterken namelijk onder andere het immuunsysteem, verbeteren de opname van vitamine C en verbeteren de darmflora. Echinacea is als supplement beter bekend als echinaforce tabletten en kan zeker helpen om sneller van je griep af te komen.

Elderberry

Elderberry is in Nederland bekend als de vlierbes. Verschillende studies hebben de geneeskrachtige werking hiervan onderzocht en de uitkomsten zijn veelbelovend. Diverse resultaten wijzen in de richting van een positieve werking bij het bestrijden van verkoudheid en in sommige gevallen ook griep. Om deze resultaten hard te maken zal echter meer onderzoek gedaan moeten worden. Het is verkrijgbaar in supplementvorm als Elderberry Extract. Je kunt zelf ook vlierbessensap maken, maar let op want als dit niet op de juiste manier gedaan wordt kan het zelfs giftig zijn.

Glutamine

Glutamine is een aminozuur en betrokken bij veel belangrijke processen in het lichaam. Zo is het een bouwstof voor spiergroei en spierherstel, verantwoordelijk voor een goede hersenfunctie en nodig voor een goed werkend immuunsysteem. Het wordt vaak gezien als een niet-essentieel aminozuur omdat je lichaam het zelf aanmaakt. Onder bepaalde omstandigheden, zoals hevige griep, kan echter een tekort aan glutamine ontstaan. Diverse onderzoeken laten zien dat het supplementeren van glutamine kan helpen bij het bestrijden van de griep. Het is bij Daadkracht verkrijgbaar in poedervorm!

Vitamine C

Vitamine C is een bekend en veelgenoemd supplement om griep en verkoudheid te bestrijden. Het lichaam is zelf niet in staat deze stof te synthetiseren waardoor je volledig afhankelijk bent van voeding en supplementatie. Vitamine C beschermt tegen ziekteverwekkers, versterkt het immuunsysteem, zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel en draagt bij aan de energievoorziening. Deze werking is veelvuldig onderzocht en bevestigt dat vitamine C ziek worden kan voorkomen. Minder onderzoek is echter gedaan naar de werking van vitamine C als griep al is uitgebroken. Een aantal studies laten zien dat het de duur van verkoudheid kan verkorten, maar of het daadwerkelijk bijdraagt aan het bestrijden van griep is meer onderzoek nodig.

Conclusie

Een gezond voedingspatroon met voldoende groenten en fruit vormt uiteraard de basis om beter te worden en te blijven. Diverse onderzoeken laten zien dat bovenstaande supplementen kunnen helpen om tekorten in het lichaam aan te vullen en je immuunsysteem te versterken. Kamp je met griep of verkoudheid? Met deze tips kom je er hopelijk sneller bovenop!

 

Bron: “Which supplements for the cold and flu?” examine.com