Inmiddels hebben we een artikel gewijd aan koolhydraten en aan vetten. Het zal daarom niet als een verrassing komen dat we in dit artikel het macronutriënt eiwitten onder de loep nemen. Eiwitten zijn onder sporters bekend terrein, zo blijft de populariteit van eiwitshakes en eiwitrepen maar stijgen. Iedereen heeft echter eiwitten nodig en die kunnen ook uit alledaagse voeding gehaald worden. Vandaag leggen we daarom uit wat eiwitten precies zijn, wat de functie is en geven we voedingsadvies. Lees je mee?
Wat zijn eiwitten?
Eiwitten zijn één van de drie macronutriënten die het lichaam van energie voorzien. Eiwitten leveren calorieën (energie) en aminozuren (bouwstenen). Eiwitten bestaan uit ketens van aminozuren, die in verschillende scheikundige samenstellingen kunnen voorkomen. De aminozuren in eiwitten kunnen gezien worden als de bouwstenen van de lichaamscellen. Sommige aminozuren maakt het lichaam zelf aan en anderen komen uit voeding. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten kunnen gehaald worden uit vlees, vis, melk, kaas en eieren en plantaardige eiwitten uit brood, graanproducten, peulvruchten en noten.
Wat is de functie van eiwitten?
De bekendste functie van eiwitten is die van bouwsteen voor je cellen. Eiwitten bouwen, beschermen en herstellen niet alleen spierweefsel, maar alle soorten weefsel in ons lichaam. Daarnaast transporteert eiwit voedingsstoffen en is het betrokken bij diverse processen in het lichaam. Zo zijn alle enzymen eiwitten, die ervoor zorgen dat allerlei stoffen worden omgezet in anderen. Ook spelen eiwitten een rol bij het verzenden van signalen in je hersenen door neurotransmitters en levert het energie aan het lichaam.
Hoe kun je eiwitten het beste consumeren?
Gemiddeld wordt geadviseerd om 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht aan te houden. De precieze behoefte is echter ook afhankelijk van leeftijd en omstandigheden. Zo heeft iemand die gewond is meer eiwitten nodig om weefsel weer op te bouwen en hebben kinderen en jongeren meer eiwitten nodig om te groeien. Het is belangrijk om zoveel mogelijk eiwitten te halen uit natuurlijke voeding. Er bestaan diëten die een gehele maaltijd vervangen door een shake. Uiteraard val je dan af, want je calorie inname is beduidend lager dan normaal. Je mist echter essentiële voedingstoffen zoals vitamines en mineralen die in ‘gewone’ voeding zitten. Ook bestaat de misvatting dat dierlijke eiwitten beter zijn dan plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten bevatten inderdaad meer essentiële aminozuren bevatten dan plantaardige eiwitten, maar plantaardige bevatten ook belangrijke aminozuren alleen in een andere samenstelling. Uit beide type eiwitten kun je dus je eiwitconsumptie halen. Een eiwitsake of eiwitreep kun je toevoegen aan je voeding als tussendoortje, maar zie het niet als een maaltijdvervanger. Wil je weten hoeveel eiwit er in een product zit? Bestudeer dan eens het etiket van een product!
Conclusie
Eiwitten zijn naast koolhydraten en vetten een belangrijke voedingsbron voor het lichaam. Eiwitten bestaan uit energie en aminozuren. Deze aminozuren maakt het lichaam enerzijds zelf aan, maar dienen anderzijds gehaald te worden uit dierlijke en plantaardige eiwitten. Eiwitten zijn inderdaad van belang voor sporters omdat het helpt bij de opbouw, bescherming en het herstel van spierweefsel, maar hebben nog veel meer belangrijke functies voor iedereen. Ze zijn betrokken bij belangrijke regelprocessen in het lichaam zoals hormoonhuishouding, transport van voedingsstoffen en het aansturen van neurotransmitters. Het is aan te raden om eiwitten zoveel mogelijk te consumeren uit voeding (0,8 gram per kilo lichaamsgewicht). Eiwitshakes en eiwitrepen kunnen aan het voedingspatroon toegevoegd worden, mits het tussendoortjes zijn en geen maaltijdvervangers.
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je meer weten over voeding?
Aarzel dan niet en neem contact op via info@daadkrachtoverveen.nl